28.4.2014

SISUSTUSTA UUSIKSI OSA KERRALLAAN

Tästä lähtee Parrun sisustusuutiset. Kattokruununi on kulkenut kämpästä toiseen kymmenen vuotta ja alkanut näkyä eri sisustuskuvissa vähän turhan usein. Kuvittelin todellakin olleeni ainoa, joka tajuaa tämän kruunumallin kauneuden. Viisastuin. Musta kattokruunu on kuitenkin mun juttu ja piste, mutta timantit alkoivat jo pikkuhiljaa tuntua kuluneelta näyltä. Lukemattomat ovat ne minuutit, jotka olen ajatuksissani tuijottanut sängyltä tuota valaisinta. Olen laskenut timantteja niin hakiessani niistä vastausta erinäisiin kysymyksiin, kuin huolehtiessani, unelmoidessani, surressani tai odottaen unta. 

Alla oleva kuva on hauska ennen- kuva lampusta. Ystäväni rakensi näyttelyä ja täytti pallot kaasulla asunnossani. Toinen ystäväni otti kuvia minulle jotta näkisin asuntoni täynnä palloja, sillä olin samaan aikaan töissä. Kiitos Kalle Luostarinen. Lurttu. 


Jälkeen: (Eikä lamppu vieläkään ole kytkettynä. Osaan kytkeä sen ihan fine, muttakun.)Yksi päivä tuunasin myös peilini. Ja kyllä, olin ihan semijärjissäni sen tehdessäni.

27.4.2014

YKSINÄISYYS JA KUOLEMA

Yläkerran naapurillani on vakavia ongelmia mielensä kanssa. Oireisiin kuuluu aggressiivista, epätoivoista, riivattua ja draamanhakuista huutoa. Sanoilla ja ilman. Joskus kuuluu myös riivatun kuuloista laulua, joka varmaankin on hänen nousuhetkensä. En tiedä, huutaako hän yksin vai puhelimessa. Kuinka voi olla, että hän asuu noin huonovointisena yksinään. Onko kukaan kartalla hänen voinnistaan?

Naapurini sai minut pohtimaan yksinäisyyttä. Muutettuani kotikaupungistani 21-vuotiaana tutustuin absoluuttiseen yksinäisyyteen. Istuessani siinä tupakalla, täydellisen tähtitaivaan kuvun alla ensimmäisen ikioman kotini portailla ymmärsin, että olemme kaikki lähtökohtaisesti yksin tässä maailmassa. Ihmiset ympärillämme ovat arvaamattomia ja läheiset ihmiset joskus hyvinkin kaukana. Tunsin olevani absoluuttisen, tyhjentävän ja lopullisen yksin.

Yksin oleminen maailmassa sinänsä on lohdullinen ajatus. Elintilaansa rakentaa loppujen lopuksi itselleen, itseään varten ja sinne kutsutaan muita ihmisiä tahtojen ja kykyjen mukaan. Muille ihmisille annetaan tilaa, mutta ei liikaa omalla kustannuksella. Parisuhteessa ihmisten rajat hälvenevät ja kasataan palapeliä tarpeista. Toki sitä tapahtuu myös ystävyyssuhteissa, mutta miedommin. Silti täytyisi muistaa pitää kiinni omista, vaivalla rakennetuista persoonan tukirakenteista, eikä unohtaa liikaa tarpeitaan. Silloin saattaa katkeroitua. Usko pois, tiedän miltä se tuntuu.

Asiat joita rakastaa tai vihaa pysyvät vaikka välillä unohtuisivatkin. Läksyt opitaan, niistä voimistutaan ja ollaan entistä valmiimpia ottamaan absurdi, raaka ja ennalta-arvaamaton mutta myös hellivä, palkitseva ja hurmaava elämä vastaan. Itselleen pitäisi muistaa olla armollinen maailman ja sosiaalisuuden paineessa. Se on vaikeampaa kuin läheisten huomioiminen.

Luojan kiitos, en ole tuntenut koskaan persoonani hajoavan, etääntyvän tai katoavan. Naapurini ehkä tuntee niin. Olen voinut luottaa siihen ainakin tähän päivään saakka, että minä itse olen kohtuullisen läsnä elämässäni loppuun saakka, vaikka muut ihmiset tulevat ja menevät. En toivoisi mielenterveyden häiriöitä pahimmalle vihamiehellenikään. Oma mieli on paha vankila. Kun ajatukset lähtevät liian hurjille urille, eristyy yhteiskunnasta, ehkä lopullisemmin kuin vankituomion saanut.

Yksin olemme, jumaliin uskomattomat, kuoleman edessä. Yksin täältä lähdetään. Tahdon itse määrittää sen, miten elämäni on onnistunut. Syyllistänkö itseäni vai päästänkö itseni pahasta, se on minun vallassani. Kukaan muu ei ole oikeutettu sitä tekemään. Kuolemaan loppuu kaikki ja sitten pääsee tai joutuu pois. Itse toivoisin kuoleman tulevan sellaisessa vaiheessa, että olen valmis lopettamaan. Siinä vaiheessa, kun kaikki on tehty mihin tässä maailmassa on pystynyt. Oma kuolema ei pelota niin paljon kuin läheisten ihmisten. Itse en jää tuntemaan murskaavaa surua poislähdöstäni. Kuoleman jälkeen ei ole mitään, se on loppu ja se on hyvä. 

Jutun kirjoittamisessa auttoi Diamanda Galas

26.4.2014

PARRU IS BACK!


Parru on palannut! Saatoin poistua hetkeksi Kalliosta, mutta Kallio ei koskaan minusta poistunut saati tule poistumaan. Kova yritys oli Kulosaarelaistua, mutta tietenkin kaikki meni siellä läskiksi ja onnekkaasti tuli sauma päästä ihmisten ilmoille. Ystävien, töiden ja ennenkaikkea sivistyksen keskelle. Vähän liian lähelle Vaasankatua, mutta onneksi pienen hajuraon päähän. Vaasankadulta pääsee vain avohaavana pois.

Nyt Parru on pistänyt korujen tekemisen taka-alalle ja ennemminkin sisustaa, pukeutuu ja ruokailee. Luvassa on kalliolaisen pötkömallisen yksiön rymsteerausta. Parru jättää prinsessakauden taakseen ja vaihtaa pitsit  kettinkiin. Supikoira on ja pysyy uskollisesti.
Tässä tunnelmakuvia menneeltä kynttiläkaudelta. Miten kesällä onnistuu itsesäälissä ja sydänsuruissa vellominen, kun kynttilöiden tenho on poissa?  Parru testaa avohaavan vaalimisen kynttilän valossa kesäyönä.


Muistoja pimeältä kaudelta.


Sisustusta, pukeutumista ja syömistä jatkossa lisää.