29.5.2014

KÖYHÄRUOKAA RAKKAUDELLA VOL. 1

Parrulla on paljon luovia ruokaohjeita hihassaan. Luovuus ruoanlaitossa on aina ollut kivaa. Parin vuoden työttömyyskaudella, vain sossuntuki taskussa luovuus on ollut myös välttämättömyys. Kun leipäjonosta saa vain leipää. Kun rahaa on 1,50. Kun on keksittävä tyhjenevästä ruokakaapista yhdistelmiä, joista ei tule vain kyyneleet silmiin. Rahatilanne on nyt ihan sopiva tällaiselle vaatimattomalle citysinkulle, mutta opituista taidoista on hyötyä.

Helatorstai tuli puskista, enkä tahtonut törsätä kalliin kioskin huonoihin antimiin roposiani näin loppukuusta. Näistä asetelmista muistui mieleeni köyhäruokaohje numero yksi:

RÖSTIPERUNAT


Raasta perunat. Huippukokki taikka muu ihminen jolla on valinnanvaraa sanoisi: jauhoisia perunoita. Minä sanon, että just niitä pottuja mitä sattuu olemaan. 





Mahdolliset mausteet (tykkään laittaa curryä ja mustapippuria- jos on) sekaan ja sekoitus. Sekoittaessa kannattaa hiukan puristella, että perunan tärkkelys pääsee esiin. Se auttaa röstiä sitoutumaan paremmin.




Lättänäksi pannulle. Tässä kuvassa perunat ovat alkaneet jo kypsyä, eli muuttua vähän läpikuultavaksi. Paistetaan muutama minuutti per puoli.


Käännetään, kun ruskeusaste miellyttää. Vielä muutama minuutti ja:


Voilá! Röstiperunat sopivat rahapäivänä mainiosti pihvin, lihapullien tai vaikka kalan lisäkkeeksi. Ruskeaa kastiketta kermalla, koskenlaskijakastike, use your imagination. Laitoin porkkanaraasteen sekaan vähän inkivääriä raastettuna koska huvitti. Eikä tämä nyt niin köyhältä näytäkään! Tämän syötyä olo ei ole ollenkaan niin köyhä ja kippee. Lisäksi peruna rauhoittaa. Lohturuokaa parhaimmillaan. Stressaako? Valmista peruna-ateria.

HUONOILLE TUOMAREILLE


Täältä tullaan! Coming to get you!

28.5.2014

AAMIAISIA JA PUNAJUURISOSEKEITTO

Äitini ei ollut lainkaan väärässä, kun ollessani pieni arveli, että minut saa paremmin syömään jos leivällä on naama. Aamiaisen syöminen jäi minulta moniksi vuosiksi, mutta nyt työssä käymisen myötä olen palautellut takaisin tätä hyvää tapaa.


Aamu, jolloin oli helppo herätä. Mikä mua vaivaa!


Kaurapuurosta tuli liian löysää. Äitin tekemät kuivatut omenat auttoivat.


Wish I was there.



No ei aina jaksa/viitti/ehdi.


Hohhoijaa ja maitokin loppui.


Ei muista käydä maitokaupassa. Leipänaamaskillsit paranee silti.

Kehuskelin aiemmassa keittopostauksessani juuresvalikoimallani. Nyt pengoin sitä taas ja löysin lempikeittoni ainekset. Eli Parru presents:

PUNAJUURISOSEKEITTO




Ohje:

Kilo punajuuria
Kolme porkkanaa
Iso sipuli
2dl kookoskermaa
Valkosipulia
Iso biitti tuoretta inkivääriä
Cajun-maustesekoitusta
Persiljaa kuivattuna

Valmistin keiton samalla tavalla kuin bataattiversion, paistaen vihannekset ennen keittämistä. Punajuurilohkoja keitin noin 15 min, porkkanaa n. 10. Valkosipulin, sipulin, mausteet ja inkiväärin paistoin vain kevyesti ja lisäsin keitettyjen juuresten sekaan. Sur, kermat, kiehautus ja nam! Vihjeenä sellainen, että jos käytät rouhittua pippuria jauheen sijaan, mausteen vaikutus voimistuu sauvasekoituksen jälkeen.

Tätä keittoa ensi kertaa tehtyäni meinasi tajuntani räjähtää siitä, kuinka pehmeää ja ihanaa zoppa on. Tällä kertaa efekti ei ollut ihan sama. Ehkä odotukset olivat liian korkealla. En tiedä käykö muille niin, mutta minulla vaihtelee ruoan maku vaikka ainekset ja valmistustapa olisivat täysin samat. Olivatko punajuureni eri lannoitteella kasvatettuja tai porkkanani kuorrutettu eri säilöntäaineilla kuin aiemmin vai vaikuttaako mieliala ruoan makuun. Jälkimmäiseen uskon. Jos olet täynnä rakkautta ruoanlaittoa ja maailmaa kohtaan, sen maistaa.

27.5.2014

AHDISTUKSESTA

Taiteilijana, josta tulikin yksityisyrittäjä alallaan, olen läheisissä suhteissa ahdistuksen kanssa. Olen syönyt muutamia Paroksetiinikuureja elämäni aikana. Kuurien avulla olen päässyt yli pahimmasta, kuten erosta, työttömyydestä tai vain maailmanpelosta. Tiedän, että tulen useita kuureja vielä elämässäni syömäänkin. Se ylitsepääsemätön tunne hiipii viikkojen aikana pitkälle ja lopulta on pakko soittaa lääkärille. Aina sen verran myöhään, että puolentoista kuukauden odotus (niin täällä kertaa) tuntuu loputtomalta ja suorastaan heitteillejätöltä.

Kun on itse vastuussa omasta tuotteliaisuudestaan, on jatkuva huono omatunto. Täytyisi olla tuotteliaampi. Miksen ole töissä nyt. Miksen saanut enempää aikaan. Aikataulut taistelevat vastaan. Tahtoisi levätä, mutta viikonpäivillä, juhlapyhillä tai vuodenajoilla ei ole mitään merkitystä. Vain loputtomasti töitä tehtävänä, täytyy pyrkiä eteenpäin ja aika kuluu käsittämättömän nopeasti.

Olen koittanut opetella tietoisesti olemaan armeliaampi itselleni. Ennen nukkumaanmenoa ei auta murehtia ja pyöritellä asioita päässään, sillä silloin kuuluu levätä. Vapaapäiviä täytyy pitää. Täytyy aikatauluttaa ystävien näkemistä ja muuta kivaa viikkoon, jotta välillä voisi unohtaa oman napansa ja työn. Kaikki lepo jouduttaa produktiivisuutta. Tällaisia asioita sitä sitten täytyy itseänsä käskyttää ottamaan huomioon.

Ellei ole selkeää rytmiä, ei voi olla tehokkaimmillaan. Aamut venyvät helposti iltapäivään ja illalla tuntuu levottomalta olla töissä. Yökin on jo tulossa. Olen kyllä huomannut, että jos minun täytyy tehdä jotain mekaanista, ovat aamut parasta aikaa. Yöllä olen luova. Rytmin aikaansaaminen on minulle ollut lähes mahdotonta ilman pomoa.

Niin ahdistus seuraa jatkuvasti. Ellei ahdista, alkaa pelottaa. Koko ajan täytyy olla varuillaan, sillä jos herpaantuu, koko korttipakka kaatuu. Painajaismainen tunne niskassa milloin mistäkin hoitamattomasta asiasta on niin tuttu, että jos hetkeksi helpottaa, etsii mieli aktiivisesti jonkun asian josta olla huonona. Vaikka yläasteen randomilta äikäntunnilta, jolloin sanoin jollekin ihme ihastukselleni jotain tyhmää. Joskus jollei ahdista, alkaa masentaa. Tuntuu tyhjältä, kun ei ole mitään suurta painetta.

Helpotuksen hetkistä täytyy käskyttää itseään nauttimaan, että voisi arvostaa hetkellistä kepeyttä. Huomasin taannoin tällaisella huolettomalla hetkellä, että vaivun maneerisesti otsa kurtussa mietteisiini. Huokaisen huolissani ja palautan mieleeni painajaistaakan. Kuinka typerältä maneeri tuntuikaan, kun syytä ei löytynyt. Koitin murehtia, mutten onnistunut.

Taiteilijan ammatti koostuu suurista nousuista ja jyrkistä laskuista. Suurta huomiota avajaisissa ja sitten täydellinen hylkääminen vaikka evätyn apurahan muodossa. Taloudellinen epävarmuus ja yhtäkkiä joku maksaakin kymppitonnin teoksesta. Kuraattori vie syömään tournadosta valkoisten pöytäliinojen äärelle ja seuraavana päivänä mennään leipäjonoon. Poltetaan tuhkiksesta tumppeja. Avajaisviini useamman kerran viikossa alkaa houkutella ja juomisesta johtuvaa ahdistusta onkin jo lähes mahdotonta sietää. Se ahdistus vie elämänhalun.

Äitini sanoi joskus, että taiteilijat ovat katkeria. Jatkuva tyrmääminen ja pärjäily ja ahdistus saattavatkin sen hyvin helposti aiheuttaa. Pärjäsin ammattitautini kanssa milloin mitenkin, katkeraksi en ryhdy. En ole uhri, vaan minulla on kaikki mahdollisuudet toteuttaa unelmiani, kunhan olen kekseliäs. Itse olen vastuussa ahdistuksestani ja itse sen kanssa elän.

Courage is resistance to fear, mastery of fear, not absence of fear. Mark Twain


22.5.2014

RUOKAA VIIKON VARRELTA JA BATAATTISOSEKEITTO


Franui, kalapuikkoi ja kermaviiliä



Tuoremakkaraa, homejuustoherkkusieni, bataattia ja kurpitsaa uunivihanneksina, sienisalaatti






Pääkalloo! Jauhelihaa ja makaronia ketsupilla, kun aidoimmillaan. Minä lisäsin sipulia ja eri mausteita.





Pääkalloo!



Pääkalloo! (Samalta lautaselta)




           Pääkalloo! (Uusi setti, nyt kermalla.) Mutta nyt myös...



Raparperipiirakka. Ihan vähän vaan lainattuja raparperejä. Murutaikina ja rahkatäyte.



Ja vielä kerran: pääkalloo!! Nyt on jo myös tiskitilanne.

Tänään pääsin viimein kokkaamaan, kun tiskit tuli selvitettyä. Erityisen nopeasti edelliskertaan verrattuna. En kehtaa edes kertoa, kuinka monta päivää (viikkoa) tiskit viime kerralla seisoivat altaassa. Mitä, eikö muille muka käy niin, että ei jaksa ja sitten pitääkin mennä Tampereelle, seuraavaksi onkin korumyyjäiset,


sitten pitää lähteä Berliiniin, sitten taas ei jaksa ja sitten on treenit. No minulle ainakin kävi näin ja tulee käymäänkin. Minulla on jääkaapissa varastossa hyvä määrä eri juureksia ja tänään käteen tarttui ainekset seuraavaan:

BATAATTIPORKKANAPERUNASOSEKEITTO


1/2 kg          Bataattia
3 kpl            Porkkanoita
4 kpl            Perunoita
1 iso            Sipuli
2 dl              Kookoskermaa
                    Kunnon biitti tuoretta inkivääriä

currya
mustapippuria
persiljaa

Tämä ohje on ehkä nähty jo miljoona kertaa mutta salaisuuteni on siinä, että paistan juurekset puolikypsiksi ennen keittämistä. Paistaminen saa niiden makuun vähän voimakkaamman aromin. Sitten laitan ne kiehumaan (n.5-10 min), jonka aikana paistan sipulia ja inkivääriä mausteiden kanssa vähän. Lisään jälkimmäiset paistelmat juuresten joukkoon vasta, kun ne ovat kypsiä. Näin sipulin ja inkiväärin maut saa nousemaan hyvin esille. Tuoreen chlin ja valkosipulin olisin paistanut tähän mukaan, jos olisi ollut niille fiilistä. Sur, kermaa ja valmis!

Seuraavia ruokapäivityksiä odotellessa ;)





6.5.2014

HYVÄN PÄIVÄN ILLALLINEN JA URHEILUSTA



Hyvän illallisen ohje:

1kpl    niitä kaupan parhaita pakastepitsoja (tänään neljällä juustolla)
7kpl    pakastepinaattipallukoita vapaaseen muodostelmaan
ripaus  persiljaa
ripaus  paprikajauhetta

Pidä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15 min. Tarjoiluehdotus: jollei puhdasta lautasta löydy voi paketin rutistaa sopivaksi alustaksi.

Urheilusta:

Tänään oli fudistreenit. Kuinka hyvä olo niiden jälkeen aina onkaan. Kuinka monta kertaa olen kuullut mainostettavan euforiaa urheilun jälkeen näiden 37:n vuoden aikana ja kuinka monta kertaa olen nakellut niskojani kertojien euforioille. Urheilu ei oo mun juttu ja piste. Nyrpeä naama ja plääh mitä urpoja- eyeroll.

Asennevammani syynä oli luulo siitä, että urheilua tulee harrastaa jollain tietyllä tavalla. Hepreaattisia varusteita, alkulämmittely johon meinaa kuolla ja itse urheilusuoritus, joka viimeistään vie hengen. Sitten ruumiina vielä loppuvenyttely. Juoksemaan ei voi mennä, kun kaikki katsoo että mitä tuo yrittää tuossa juosta. Aerobick ja salijumpat ovat aina tuoneet mieleen koululiikunnan ja on vaan tehnyt mieli näyttää finkkua koko muulle ryhmälle. HE ovat kääntyneet salissa väärään suuntaan. EN MINÄ.

Viime syksynä sitten hyvä ystäväni alkoi puhua minua ympäri. Hän oli itse alkanut edellisenä keväänä pelata kalliolaisessa mimmijalkapallojoukkueessa. "Me ollaan IHAN paskoja, kyllä sä voit tulla." Tuon lauseen olen kuullut kymmeniä kertoja aiemminkin ja huomannut vain että kaikki ovat hikareita, eivätkä nyt vaan ihan divaritasoa korkeammalla. Muutaman puhumiskerran se vaati ja yhden käynnin kalja kourassa kentän laidalla treenejä sivusilmällä uikkimassa. Mimmit treenasivat iloisina ja siellä oli jos jonkin tasoista liikkujaa. Oli kovaa urheilutaustaa ja cold turkey- meininkiä. Kapteeni valmensi. Röökitauot olivat kiellettyjä, mutta sai myöntää jos oli darra. Menin mukaan, kuvittelin pomon pään pallon tilalle ja löysin oman viiteryhmäni samanhenkisistä mimmeistä.

Käsitin, että urheilla voi oman päivän mukaan. Aina ei ole mahdollista olla parhaimmillaan. En ole nyt ollut moneen viikkoon sitä. Varmuus tulee kokemuksesta ja sen täytyy antaa karttua itselleen rauhassa. On ihan sairaan nastaa touhuta kentällä niin, ettei edes huomaa liikkuvansa. En "harrasta liikuntaa", kun olen treeneissä. Liikunnan harrastaminen ja ulkoilu on perseestä, fudis on siistiä!

Plus se euforia. Se on totta.




5.5.2014

TYYLIÄ, SISUSTUSTA JA TÄN PÄIVÄN MENU


Ostin Berliinistä lempibaaristani ihanan paidan. Kaupassa teki vaan oikeesti mieli tätä. Eikä ollut puhtaita lautasia.





Käsillään tekevän pedikyyri sekä upeita kuvia.





(Taas yksi) kirjahyllyprojektitiiseri ja ihan HIRVEE mieskalenteri. Kiitos Soile ja anteeksi Malmin pojat.

MINUN BERLIININI KUVINA

Berliinissä on ihanaa. Heittäkää mitä hipsteri-kommenttia haluatte, minä hengitän siellä paremmin ja kuuntelen itseäni enemmän. Olimme reissussa vapun tienoilla ja 1.5. oli mahtavat mellakkameiningit. Punkkarit ja muut vaihtoehtotyypit olivat kaduilla. Ja ne sadat poliisit tietysti.





Ystäväni helpottautuu.





Matkalla Kreuzbergiin.



Parrua kieltämättä hieman jännittää Kottbusser torilla tällä kertaa. 



Kreuzberg, Adalbertstrsssen ja Naynunstrassen kulmasta.



Ai Wei Wein näyttelystä.




Performanssi Kreuzbergissa.

















Taitelijaryhmä Non Gratan tykitystä. Se oli juuri niin "unreal", kuin ihmiset ympärillä hokivat.




Kuvassa ystäväni Kaisa Luukkonen (siivet päässä) ja Peter Rosvik (selin siinä vieressä), Non Grata-ryhmän osina. Parasta matkaseuraa.

Jopa näin viiden päivän matkalla (tosin ensimmäisellä kahteen ja puoleen vuoteen!!!) isot kelat alkavat pyöriä. Silmät avautuivat monille junnaaville ajatusketjuille liittyen kaiken maailman pärjäämisasioihin. Huolehtiminen kuluttaa ihan hirveästi voimavaroja niin, ettei sitä huomaakaan. Käsitin asioiden olevan paljon pienempiä, kuin olin niistä itselleni tehnyt ja asiat loksahtelivat omiin lokeroihinsa. Ennen ne pyörivät hallitsemattomana ja vellovana klusterina paivätajunnassa.

Matkustuskänni. Humala siitä, että kokee ihania asioita. Siihen lisäksi ruokakänni mainiosta entrecotesta valkoviinin kanssa. Tietysti pakolliset reissupäiväkännit siihen päälle.

Matkalla lentokentälle piti tirauttaa ne lähtöitkut. Joka kerta sama asia. Inhoan lähtee Berliinistä.